Πάντα υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστα αποτελέσματα πριν ή και κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού. Από το να ακυρωθεί η πτήση σας μέχρι και το χειρότερο σενάριο, να υπάρξει ξαφνική αδιαθεσία ή ασθένεια κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας.
Η οργάνωση ενός ταξιδιού επομένως απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένης επιφυλακής και ανησυχίας όπως η σημερινή. Αρκετές χώρες που αποτελούσαν παραδοσιακούς ταξιδιωτικούς προορισμούς, πλέον δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια για τον επισκέπτη. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερος κόσμος να συμπεριλαμβάνει στα πλάνα του την ασφάλιση ταξιδίου, προκειμένου να δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για τον ίδιο.
Τι όμως χρειάζεται να ξέρουμε για την ταξιδιωτική ασφάλιση?
1) Η Ταξιδιωτική ασφάλιση των εκδρομέων είναι προαιρετική. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ταξιδιωτικό πρακτορείο έχει την υποχρέωση να ενημερώνει τον καταναλωτή για την ταξιδιωτική ασφάλιση με επιπλέον χρέωση. Υπάρχουν όμως χώρες όπου η ταξιδιωτική ασφάλιση είναι υποχρεωτική (Κούβα, Ρωσία).
2) Τι καλύπτει συνήθως ένα συμβόλαιο ταξιδιωτικής ασφάλισης?
Ιατροφαρμακευτικά έξοδα από ατύχημα ή αιφνίδια ασθένεια, έξοδα επαναπατρισμού σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν το ταξίδι να συνεχιστεί για λόγους υγείας, έξοδα υγειονομικής μεταφοράς από το τόπο ενός ατυχήματος προς το πλησιέστερο νοσοκομείο, έξοδα για μεταφορά και διαμονή συνοδού σε περίπτωση εισαγωγής σε νοσοκομείο, έξοδα ακυρωτικών ματαίωσης ή αναβολής ταξιδιού για λόγους υγείας, αποζημίωση ακυρωτικών σε περίπτωση διακοπής του για λόγους υγείας, νομική προστασία στο εξωτερικό, απώλεια αποσκευών και πολλά ακόμη, ανάλογα το συμβόλαιο που θα επιλέξουμε.
3) Πόσο απαραίτητη είναι η ταξιδιωτική ασφάλιση πριν το ταξίδι?
Όσοι αποφασίζετε να ταξιδέψετε χωρίς ταξιδιωτική ασφάλιση, καλό είναι να γνωρίζετε τα προνόμια που σας παρέχει στο εξωτερικό ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση – το κοινωνικό σας ταμείο. Στην ιδιωτική ασφάλιση, τα συμβόλαια υγείας προβλέπουν τη κάλυψή σας και για νοσηλείες στο εξωτερικό. Αποζημιώνουν όμως κατά κανόνα απολογιστικά. Δηλαδή, η ασφαλιστική σας εταιρία θα σας αποζημιώσει μόνο αφού της προσκομίσετε τους εξοφλημένους λογαριασμούς. Όταν λοιπόν συμβεί «κάτι» εκτός Ελλάδας πρέπει:
α) Να πληρώσουμε όλα τα έξοδα,
β) Να προσκομίσουμε στον ασφαλιστικό μας φορέα όλα τα σχετικά έγγραφα, δηλαδή διαγνώσεις, εξετάσεις, συνταγογραφήσεις, τιμολόγια, αφού πρώτα τα έχουμε θεωρήσει στην πλησιέστερη προξενική αρχή,
γ) Τα έγγραφα πρέπει να μεταφραστούν από την υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν το υψηλό κόστος των υπηρεσιών υγείας στο εξωτερικό – ειδικά σε χώρες όπως Η.Π.Α. & Καναδάς, η ταξιδιωτική ασφάλιση είναι επιβεβλημένη σε όποια χώρα και να ταξιδέψουμε, έχουμε – δεν έχουμε συμβόλαιο υγείας.
4) Πόσο κοστίζει μία ταξιδιωτική ασφάλιση για ένα απλό ταξίδι?
Τα ασφάλιστρα για ένα ολιγοήμερο ταξίδι 3-4 ημερών στην Ευρώπη ξεκινάνε λίγο πάνω από τα 8 ευρώ. Για μεγαλύτερες διάρκειες ταξιδιού ή για χώρες όπως ΗΠΑ / Καναδάς/Κούβα/Ρωσία για 1 εβδομάδα ξεκινούν λίγο πάνω από τα 20 ευρώ.
5) Τι προγράμματα ταξιδιωτικής ασφάλισης μπορούμε να επιλέξουμε?
Έχουμε δυνατότητα να αγοράσουμε κάποιο ασφαλιστήριο ταξιδίου για ένα και μόνο ταξίδι. Όμως αν ταξιδεύουμε συχνά, το πιθανότερο είναι να συμφέρει η αγορά ενός προγράμματος ετήσιας διάρκειας.
6) Είναι εύκολη η επιλογή ταξιδιωτικής ασφάλισης?
Η ασφαλιστική αγορά προσφέρει πληθώρα προγραμμάτων. Εξετάζουμε τις παραμέτρους και τα κριτήρια που διαμορφώνουν το κόστος όπως η ηλικία, οι χώρες που πηγαίνουμε, η διάρκεια του ταξιδιού, η συχνότητα και η φύση του, οι καλύψεις που επιθυμούμε. Επομένως, επιλέγουμε εκείνο το πρόγραμμα που εκτιμούμε ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας ή στο οικονομικό budget που θέλουμε να διαθέσουμε.
7) Πόσο καιρό πριν το ταξίδι πρέπει κάποιος να ασφαλιστείτε?
Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου η επίδειξη συμβολαίου ταξιδιωτικής ασφάλισης αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση βίζας προς τη χώρα που ταξιδεύει κάποιος (π.χ. Κούβα). Τότε θα πρέπει να φροντίσει να ασφαλιστεί έγκαιρα. Επειδή οι χρόνοι έκδοσης των συμβολαίων ταξιδιωτικής ασφάλισης διαφέρουν από εταιρία σε εταιρία, είναι σωστό πριν δώσει κάποιος την εντολή για την ασφάλισή του να ενημερωθεί πρώτα σχετικά με τους χρόνους έκδοσης.η παράδοση ή απώλεια αποσκευών.